de gastvrije cultuurstad van het zuiden

wij houden van Den Bosch!

’s-Hertogenbosch, ofwel Den Bosch, is een stad met een menselijk karakter.
Waar je ook komt en wie je ook bent, je wordt gastvrij ontvangen. En Bosschenaren zijn trots op hun stad.

Den Bosch staat bekend om het middeleeuws stadshart, met de prachtige gotische Sint-Janskathedraal, zijn unieke tunnelgrachten en vele leuke oude straatjes. Ook is ‘s-Hertogenbosch de geboorteplaats van Jeronimus Bosch, de bekende schilder uit de middeleeuwen. Daarnaast is de stad natuurlijk ook beroemd vanwege zijn lekkere Bossche Bol. Ook heeft de stad een bijzondere geschiedenis die erg boeiend is.

Leer onze stad kennen en leer de vele tips van Bossche locals!

De trekpleisters van Den Bosch

Typerende trekpleisters zijn het riviertje de Binnendieze dat onder de huizen door stroomt, de lekkernij Bossche Bol, en de cafés en restaurants in het uitgaansgebied De Uilenburg, op de Parade en in de Korte Putstraat. Op de zijkant van een huis aan de Hinthamerstraat staat een uitspraak uit 1966 van Wim Kersten (de helft van carnavalsduo De Twee Pinten): ‘Ik zou ut van de daken willen roepen, dèt ik un Oetel ben!’
 
Ook toen waren ze hier al trots op hun stad. Via een straatje met de prachtige naam ‘In den boerenmouw’ loop je naar de Jeroen Bosch Tuin, een ‘groene oase van de stad’ die omwonenden helpen onderhouden. Wat zijn Hanneke’s favoriete Bossche plekken? ‘Het pleintje vlakbij de imposante Sint Jan,’ antwoordt ze, ‘waar ook de ingang is van museum Slager. Daar bekruipt je het gevoel dat Jeroen Bosch elk moment naar buiten kan komen lopen,’ verwijst ze naar de beroemdste zoon van ‘s-hertogenbosch. Nog zo’n tip: Stadspark Mariënburg. Een zonovergoten plek pal naast een klooster, op een steenworp van cafés en restaurants, waar je tussen de ‘locals’ heerlijk kunt ontspannen – toeristen en dagjesmensen vinden deze plek niet zo snel.

De feiten, de cijfers:

Aantal inwoners in 2019: 110.790
Naam in de volksmond: Den Bosch (deze naam is ouder dan de officiële naam ’s-Hertogenbosch).
Naam in carnavalstijd: Oeteldonk. Naam in de 80-jarige oorlog: Moerasdraak (vanwege ligging tussen moerasgebieden).
 Stadsrechten sinds: 1185, en daarmee een van de oudste steden van Nederland.
Trefwoorden: Bourgondisch, sociaal, gastvrij, cultuurstad, datastad.
Belangrijkste blikvanger: Sint-Janskathedraal, hoogtepunt van de late Brabantse gotiek.
Bekende Bosschenaren: Jheronimusch Bosch (schilder), Frans de Waal (bioloog), Marcel Brands (oud-voetballer), Mijntje Donners (hockeyspeler).
Veel gestelde vragen over Dagje Den bosch
DEN BOSCH

Wat te doen in Den Bosch? Er zijn diverse evenementen en activiteiten in Den Bosch. Wat dacht je van: rondvaart Den Bosch, suppen Den Bosch, Kanoen Den Bosch of een bootje huren Den Bosch?

Ben je van plan om binnenkort een bezoek te brengen aan Den Bosch? Dan kun je in en rond de stad gebruikmaken van acht parkeergarages. Borden langs de route naar het centrum geven aan of er nog vrije parkeerplaatsen zijn. Blijf je langer dan twee uur, dan is het goedkoper om gebruik te maken van een P+R Transferium. Hier kunt u uw auto parkeren en met de gratis bus of leenfiets naar de binnenstad (maximaal 4 personen per kaartje).

Het is erg leuk om een boottocht of rondvaart in Den Bosch te doen. Daarnaast is wandelen in de Bossche broek een aanrader. Bekijk de beschikbare activiteiten

Leuke bezienswaardigheden Den Bosch? Ontdek unieke Bossche plekken. Een bezoek aan 's-Hertogenbosch is niet compleet zonder dat je een Bossche Bol heb geproefd. Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Den Bosch.

De leukste stadswandeling in Den Bosch is natuurlijk de Jeroen Bosch stadswandeling. Een echte aanrader!

In Den Bosch worden veel evenementen georganiseerd. Tijdens carnaval kleurt de hele stad rood, wit en geel. De binnenstad staat swingend op z'n kop bij Jazz in Duketown en podiums zijn er in overvloed tijdens de Theaterfestival Boulevard.

Vind in Den Bosch winkels speciaal voor jou. Vind leuke winkels in het centrum van Den Bosch of in de omgeving.

De leukste activiteiten in Den Bosch hebben we voor jullie op een rijtje gezet. Bekijk het grote aanbod.