de gastvrije cultuurstad van het zuiden

Den Bosch is mooier dan parijs!

’s-Hertogenbosch, ofwel Den Bosch, is een stad met een menselijk karakter. Een bekend nummer in de stad is: ”Den Bosch is mooier dan Parijs”. Waar je ook komt en wie je ook bent, je wordt gastvrij ontvangen. En Bosschenaren zijn trots op hun stad.

Den Bosch staat bekend om het middeleeuws stadshart, met de prachtige gotische Sint-Janskathedraal, zijn unieke tunnelgrachten en vele leuke oude straatjes. Ook is ‘s-Hertogenbosch de geboorteplaats van Jeronimus Bosch, de bekende schilder uit de middeleeuwen. Daarnaast is de stad natuurlijk ook beroemd vanwege zijn lekkere Bossche Bol.

Leer onze stad kennen en leer de vele tips van Bossche locals!

De trekpleisters van Den Bosch

Typerende trekpleisters  zijn de vele monumenten met als onbetwist hoogtepunt de Sint Janskathedraal, het riviertje de Binnendieze dat onder de huizen door stroomt, de Bossche Bol en De Uilenburg waar vele leuke kroegjes en restaurants zijn.
 
Op de zijkant van een huis aan de Hinthamerstraat staat een uitspraak uit 1966 van Wim Kersten: ‘Ik zou ut van de daken willen roepen, dèt ik un Oetel ben!’

 

Den bosch als vestingstad

 

Omstreeks 1190 was ’s-Hertogenbosch een van de eerste steden in de Nederlanden met stadsrechten. Het werd meteen een vestingstad, want het was als meest noordelijke stad van Brabant een geschikte uitvalsbasis tegen Holland en Gelre. De eerste vesting bestreek alleen de Markt en zijn directe omgeving. ’s-Hertogenbosch werd naast Leuven, Antwerpen en Brussel de vierde hoofdstad van het hertogdom Brabant. Het bestuurde De Meierij, die ongeveer samenvalt met de oostelijke helft van het huidige Noord-Brabant.
 

De muren van ’s-Hertogenbosch waren al snel te krap. Ze werden verschillende keren vervangen en uitgebreid, van de aanvan-kelijke 9 ha tot ongeveer 120 ha rond 1540. ’s-Hertogenbosch was toen na Utrecht de tweede stad van Nederland. De groei was het gevolg van de handel op Vlaanderen, Londen en Duitsland. Door tolheffingen op de Maas voorbij ’s-Hertogenbosch was scheepvaart daar te duur geworden. De stad werd een overslagpunt tussen vervoer over water en vervoer over land. Grote delen van de oude wallen en bastions zijn behouden gebleven. Aan de zuidkant grenzen de wallen nog direct aan het poldergebied Het Bossche Broek.

 

De feiten, de cijfers:

Aantal inwoners in 2019: 110.790
Naam in de volksmond: Den Bosch (deze naam is ouder dan de officiële naam ’s-Hertogenbosch).
Naam in carnavalstijd: Oeteldonk. Naam in de 80-jarige oorlog: Moerasdraak (vanwege ligging tussen moerasgebieden).
 Stadsrechten sinds: 1185, en daarmee een van de oudste steden van Nederland.
Trefwoorden: Bourgondisch, sociaal, gastvrij, cultuurstad, datastad.
Belangrijkste blikvanger: Sint-Janskathedraal, hoogtepunt van de late Brabantse gotiek.
Bekende Bosschenaren: Jheronimusch Bosch (schilder), Frans de Waal (bioloog), Marcel Brands (oud-voetballer), Mijntje Donners (hockeyspeler).
Veel gestelde vragen over Dagje Den bosch
DEN BOSCH